Quiz-Special för iPad och iPhone

Så här dagen innan julafton känns det påpassligt att tipsa om några olika frågespel att leka med mellan Kalle och kvällsmaten. I min familj har detta blivit något av en tradition de senaste åren.. till min systers stora förtret! Här följer recensioner på tre olika quiz-spel: MIG2, Prime Quiz samt ExQuizit!

 

MIG2 – iPhone

 

Det första spelet vi testar är MIG2, uppföljaren till det på den här siten hyllade MIG som i sin tur är baserad på ett mycket framgångsrikt frågespel i “analog form”.

Precis som sin föregångare är iPhone-varianten en utmärkt replika av det klassiska spelet och tanken är att det ska spelas på samma sätt också. Frågor hanteras i kortform och man “rullar” tärningar precis som om du satt med fysiska tärningar vid ett bord. Rulla en tärning, välj en frågekategori och en motståndare läser upp en fråga från ett kort. Svarar du rätt får du ett kryss i kategorin och sedan går spelet vidare till näste deltagare. Den som först har 5 kryss, det vill säga svarat rätt på en fråga av varje kategori, har vunnit.

I MIG2 får man 700 nya frågor uppdelat i 5 kategorier.

Reglerna är enkla att sätta sig in i och spelet underhåller upp till 6 spelare. Versionen vi testat är standardvarianten, med endast en frågenivå, men det finns även en MIG Familj, där spelare av olika nivå lätt kan delta i samma sittning då man helt enkelt väljer normala frågor eller lite enklare. Dessutom finns en variant med endast fotbolls-relaterade frågor om man skulle vilja ha en liten sport-quiz.

Betyg: ★★★★½

MIG 2 - Frågespelet du tar med dig (AppStore Link) MIG 2 - Frågespelet du tar med dig
Developer: Compete Now AB
Rated: 4+
Price: 29,00 kr .

 

Prime Quiz – iPad

 

Det andra spelet är enbart för iPad och är lite mer anpassat för digital underhållning. Här handlar det inte bara om att svara på frågor för att vinna, utan det tillkommer taktiska element.

Tanken är att spelarna representerar bergsklättrare som ska ta sig upp på toppen av ett berg fortast möjligt. För varje rätt svar på en fråga klättrar deltagaren lite högre, men man kan också ta chansen att “säkra upp” sin position på berget. Svarar man fel på en fråga finns nämligen risken att man tappar greppet och faller ner till sin senaste säkringspunkt.

För att ytterligare tillföra ett kampmoment kan en motspelare välja att sabotera för en annan. Detta görs med hjälp av fjädrar som man vinner om man svarar rätt på en så kallad bonusfråga; något man får med jämna mellanrum efter att ha svarat rätt på en vanlig sådan. Sådan fjädrar kan också användas för att få hjälp med en fråga om den är för svår.

Nivån på frågorna i Prime Quiz ställs in i samband med att man skriver ned deltagarna. Nivåerna är 8-11 år, 12-16 år eller “vuxna”. Precis som i MIG Familj kan alltså deltagare från olika generationer delta i spelet under samma villkor.

Betyg: ★★★★½

PrimeQuiz (AppStore Link) PrimeQuiz
Developer: Primus Appus AB
Rated: 9+
Price: 19,00 kr .

 

ExQuizit

 

Slutligen har vi Exquizit som, precis som MIG är designat för iPhone i första hand. Det är dock ett väldigt flexibelt spelsystem. Grunden till spelet är ett klassiskt frågespel uppdelat i kategorier och målet är att vara först till ett visst antal rätta svar.

Det är nu flexibiliteten kommer in i bilden. När man listar deltagarna kan man enkelt ge varje deltagare nivå på frågorna och den nivån kan antingen vara specifik, eller en kombination av nivå 1-3. Välj sedan vilka kategorier frågor som ska ingå i spelet. Ställ in hur många poäng som behövs för att vinna och bestäm slutligen huruvida svar ska ske med eller utan alternativ.

Frågorna är varierade (det finns över 12 000 frågor) och passar deltagare från flera olika generationer vilket skapar oändligt med speltimmar!

Betyg: ★★★★★

ExQuizit Premium (AppStore Link) ExQuizit Premium
Developer: Boboshi Applikationer & Import Handelsbolag
Rated: 4+
Price: 29,00 kr .

Vi här på Appfeber kan utan att tveka rekommendera alla apparna. Det som skiljer sig är väl mobiliteten. Medans alla tre går bra på julafton i TV-soffan eller vid matbordet så är det antagligen större chans att man har med sig MIG eller Exquizit i bilen. MIG och PrimeQuiz kostar 15 kronor styck och Ezquizit kostar 28 och prisskillnaden kanske lockar fler till de billigare aplarna. Tänk dock på skillnaden i antalet frågor, och Exquizit är onekligen väl värt pengarna det med.

Kommentarer

  1. Nu finns det ytterligare en utmanare. Snille – det stora frågespelet. Ett klassiskt frågespel med över 1000 frågor i sex olika kategorier. http://itunes.apple.com/se/app/id532273117?mt=8

    July 2nd, 2012, 19:55

Kommentera

Skriv gärna en kommentar. Vänligen håll dig till ämnet och använd vårdat språk.