VIBER – RING GRATIS?

Jag har den senaste tiden testat iPhone-appen Viber som är helt gratis att ladda ner och skryter med slagordet: RING GRATIS! Grundtanken är god; använd datatrafik för att ringa istället för minut-taxan som din operatör har och om du då har fri datatrafik så ringer du alltså gratis.

Då flera iPhone-ägare idag har ett abonnemang med fri datatrafik men minutkostnad är det givetvis en bra idé, men efter att ha funderat över användningsområden för mig som har fria minuter har jag blivit lite tveksam, och då är jag inte enbart självisk som det kan tyckas då inte alla har samma fördel som jag där.

Men låt oss börja med hur appen fungerar, så att ni läsare som ännu inte testat den ska kunna förstå vad vi pratar om.

Viber är helt enkelt en ersättningsapp för din vanliga ring-funktion. Istället för att använda telefon-nätet för att ringa, så nyttjar den som sagt data-nätet (en enkel förklaring). Appen har nästan identiskt utseende med din vanliga kontaktlista i telefonen, så när som på en lätt lila färg istället för den blåa som är standard. Den importerar dessutom dina kontakter så du känner lätt igen dig och att navigera appen är busenkelt.

Till skillnad från den vanliga kontaktlistan dyker det dock upp en liten telefon bredvid varje kontakt som har appen Viber installerad, vilket innebär att när du “ringer” den kontakten från Viber så gör du det med datatrafik istället för telefontrafik.

Skulle kontakten inte kunna nås med Viber så använder sig appen av den vanliga ring-funktionen och du debiteras som vanligt.

Mina erfarenheter är goda. Ljudkvaliteten är strålande, men låter lite annorlunda än om du pratar i telefon med hjälp av den vanliga ringfunktionen. Klarare ljud, men också lite udda tycker jag. Låter lite som att man sitter med en mikrofon snarare än en telefon.

 

Fördelar som jag ser:

 

Ring helt gratis via WiFi
.. ring därmed gratis till ett annat land (eller från ett annat land)
Få en bättre ljudupplevelse


Nackdel jag ser:

 

Säg att du är utomlands och en kompis ringer dig via Viber, han tror att du är uppkopplad men då du befinner dig utomlands vill du inte använda datatrafik (roaming avslagen), så istället ringer han alltså ditt “vanliga” nummer och därmed blir du debiterad samtalet som kopplas vidare ut i världen.  Eller tvärtom, du är utomlands och ringer en polare som har Viber men appen bedömer att det inte går att nyttja tjänsten så det blir ett vanligt samtal istället.

Mina farhågor ovan är inte bekräftade, så om någon vet mer i ärendet så hör gärna av er i kommentarsspåret.

Jag är nyfiken på appen och har den installerad ifall någon vill ringa mig på detta sättet, men eftersom jag har fria samtalsminuter så spelar det inte mig någon roll så jag kommer fortsätta använda den vanliga telefonfunktionen. Däremot är jag som sagt lite fundersam hur appen kommer fungera när man är utomlands och har roaming avslaget.

Sätter inga stjärnor på Viber, men det är en bra app, speciellt om du har fri datatrafik men inte fri telefoni. Var bara uppmärksam att tjänsten kräver att personen du “ringer” också har appen installerad, annars blir det ett vanligt samtal.

 

 

 

Kommentarer

 1. Per

  Som någon kommenterat i appstore; man är lite nyfiken på vad de använder uppgifterna till. Det står mig veterligen ingenstans att de lovar och svär att de inte kommer sälja uppgifterna vidare eller annat. Men kanske bara är paranoid =)

  December 14th, 2010, 18:47
 2. Niklas

  “We do not rent, sell, or share any information about the user with any third-parties.” skriver dom faktiskt i deras policy http://www.viber.com/privacypolicy.html
  Å andra sidan så står det också “We may provide Personal Information to trusted third-parties who work on behalf of or with us.” men tror att du kan vara lugn 😉

  December 16th, 2010, 12:44
 3. Hmm blir lite fundersam där…är det inte så att, om personen man ringer INTE har viber så kopplas samtalet till själva telefonen och inte appen? Och om man INTE är uppkopplad till Viber så får man ett missat samtal istället för att det kopplas till själva telefonen (som vanligt samtal). Annars skulle man väl få ett helt vanligt missat samtal..eller?? Jag tror att det är så också för att jag har fått missade vibersamtal av min kompis från utlandet och inget visar på att det missade samtalet varit ett vanligt missat telefonsamtal… :/ Hmm vi får ta reda på hur det fungerar egentligen…jag har inte lust att betala för utlandsamtal! :)

  December 20th, 2010, 11:17
 4. Orga..

  innan man ringer så ser man om denna person har viber eller inte.

  Lycka till

  January 12th, 2011, 07:32
 5. Är det någon som har kontaktat Viber och frågat hur det fungerar med utlandssamtal?

  January 25th, 2011, 22:09
 6. Johannes

  Ett stort OBS för dom som INTE har “fri surf” eller liknande är att man, som det sagts tidigare, ringer via data trafiken vilket innebär att man ändå betalar för samtalet !!! Vilket kan betyda att ett Viber samtal kan bli dyrare än ett vanligt. Detta kan bli utfallet om man inte t.ex. har tillgång till trådlös uppkoppling, WiFi

  February 1st, 2011, 22:45
 7. Fredrik

  Det är ju så också att det inte är enbart till IOS man vill ha Viber Dessutom så vill man ju kunna ringa via GSM med Viber Dvs GPRS. Eftersom EDGE & 3G har snävare täckning. Jag kan ringa vanliga samtal med iPhone 4 utan att ha mobil data på. Blir det så att jag ringer med Viber ut ur Finland in i Sverige så vill jag inte att ett vanligt utrikes samtal blir billigare! För då är jag ju tvungen att andvenda SKYPE med en dator.

  February 6th, 2011, 19:01
 8. Försöker att förstå hur allting fungerar. Har sony eriksson t707

  May 5th, 2011, 21:08
 9. hampus

  jag har det och det är jätte bra man kan sitta i timmar och prata på bussen eller hemma är jätte bra jätte nöjd med den (jag har iphone) så jag rekomenderar den !!!!!

  September 24th, 2011, 17:56
 10. sandra

  hejsan vet ej hur de fngera utomlands men hemma i sverige ringerjag med VIBER varje dag till vänner=)…visst de gäller att nätet fungerar på telen eller om man har trådlöst men kan säga från att haft räkningar på 700mån till att ha på 25 kr NÖJD!!!!

  October 21st, 2011, 13:37
 11. Selma

  Hej. Bra skrivet om viber och tack för upplysningarna om viber, men en sak undrar jag och hittar ingenstans på nätet, gällande hur viber får pengar och hur de livnär sig då samtal är gratis genom deras app? Tackar så mycket ifall du kuunde svara på mina funderingar.
  Mvh,
  Selma B

  June 9th, 2013, 20:44
 12. Eugen E

  Hi Selma, Viber får intäckter ifrån att det finns extra funktioner att köpa till, som att ringa till en vanlig telefon, men sen är det så att många speciellt asiatiska program är gratis… dom är inte som dom amerikanska apparna giriga i att ta betalt… den Amerikanska motsvarigheten till “Viber” heter “Whats´up” och är första året gratis och kostar sedan pengar..

  För dom som jag ringer mycket utomlands kan jag även rekomendera Vectone cloud som har ett program på dator och snart en app som man kan ringa gratis till mobil överallt i världen!

  September 2nd, 2013, 22:06
 13. Susanna

  Viber app is black? I cant make it work?what is wrong?

  November 6th, 2013, 23:09
 14. mio

  hej! jag har nu använt viber ett tag o är ganska nöjd men har lite funderingar omkring varför när man vill ändra status då blir man utslängd o måste vänta i c:a 24 timmar att se sina kompisars status igen. måste vänta på ett meddelande när man är in i spelet igen. ett annat problem som jag upplever är att om jag vill ta bort en kontakt från vibers listan då ser jag inte längre kontaktens status och detaljer men däremot namnet finns kvar i listan. när jag sen vill lägga tillbaka samma kontakt då fungerar det inte mer att se status o detaljer. har jag varit tillräckligt tydlig? snälla, vem kan förklara för mig dessa ovannämnda problem? tusen tack!

  January 7th, 2014, 02:07

Kommentera

Skriv gärna en kommentar. Vänligen håll dig till ämnet och använd vårdat språk.